Chleb bez mąki i bez drożdży
Chleb gryczany tylko z kaszy gryczanej niepalonej i soli
Potrzebne: kasza gryczana niepalona, sól
Sposób przygotowania
Namaczamy
Kaszę gryczaną niepaloną namoczyć w wodzie mineralnej, ewentualnie wody z kranu - odstanej tak, aby nie zawierała chloru, ewentualnie mozna użyć przegotowanej lub przefiltrowanej. Na 500 g kaszy potrzebne będzie 600 ml wody.
Czekamy aż wyrosną naturalne drożdże
Przepis na chleb z kaszy gryczanej bez dodatku drożdży nie zawiera żadnych innych substancji spulchniających. Ma szansę urosnąć, ponieważ na powierzchni ziaren znajduja sie naturalne drożdże. Pozostawiamy namoczoną grykę w temperaturze pokojowej na około dwadzieścia cztery godziny, aż ziarna zaczną kiełkować. Utrzymuje się to krócej czy dłużej ściśle w zależności temperatury. To niesamowite, że wytworzy się dokładnie tyle drożdży ile potrzeba aby chleb udał się.
Rozdrabniamy na zaczyn chlebowy
Rozdrobnić melakserem na „papkę”. Mamy możliwość pozostawić małą ilość nierozdrobionych ziaren. Dodać łyżeczkę soli. Opcjonalnie możemy dołączyć także łyżeczkę cukru czy glukozy.
Pieczemy
Najlepiej sprawdza się pieczenie w maszynie do chleba. Chleb idealnie się dopieka i odchodzi od formy.
W przypadku pieczenia w piekarniku należy pozostawić zaczyn do wyrośnięcia na cztery godziny w temperaturze 25-30 st. C. Następnie piec godzinę w piekarniku nastawionym na 200 stopni C.